26 Mart 2012 Pazartesi

Kaçak sigaraya 'Arapça' freni





İLYAS KOÇ ANKARA 26.03.2012

PKK terör örgütünün önemli gelir kaynaklarından biri olan kaçak sigarayla mücadelede yeni yöntem haftaya uygulamaya konuluyor. Gümrükten geçirilerek, 'Ortadoğu'ya gönderilecek sigaraların üzerine teslim edileceği ülkenin dilinde, Arapça ya da Farsça uyarı yazılacak. Böylece bu paketlerin iç piyasaya dağıtılması ve satılması önlenecek.

Türk ekonomisinde yıllık 2 milyar liralık vergi kaybına yol açan kaçak sigaranın denetim altına alınması için çok önemli bir adım atıldı. Avrupa'da üretilen sigaraların Ortadoğu ülkelerine nakli sırasında transit ülke konumundaki Türkiye'nin gümrük kontrol yetkileri artırıldı. Buna göre sigara hangi ülkeye gidecekse paketlerin üzerinde yer alan uyarıcı yazı ve resimlerin de o ülkenin resmî dili ile yazılması şartı getirildi. Uygulamayla yurtdışına çıkacak gibi gösterilen sigaraların yurtiçinde satılmasının engellenmesi hedefleniyor. Düzenleme hakkında bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Mesela Arap ülkelerine sigara götüren ve transit geçiş yapan şirketlerden, paketlerin üzerine Arapça 'sigara sağlığa zararlıdır' ifadesinin bulunmasını istedik. Bu yöntemle sigarayı iç piyasaya satamayacaklar, kaçak olduğu ortaya çıkacak." dedi.

Başbakanlık'ın konuyla ilgili 22 Mart'ta yayınladığı genelge, kaçak sigaranın önlenmesi ve bu tür faaliyetlerin tespit edilmesi açısından önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'nde yer alan 11. maddesini Ortadoğu ülkelerinin imzaladığı bilgisini veren Bakan Yazıcı, anlaşma gereği Türkiye'nin gümrük inisiyatifinin önemli ölçüde arttığının altını çiziyor. DSÖ'nün sözleşmesinde yer alan 11. madde şu şartı getiriyor: "Her bir taraf, tütün ürünlerinin üzerinde yer alan uyarıların ve diğer yazılı bilgilerin her bir tütün ürünü paketi ve ambalajında ve bu ürünlerin dış ambalaj ve etiketleri üzerinde kendi resmî dilinde yer almasını sağlayacaktır."

Sigaranın gümrüklerden geçişiyle ilgili madde uyarınca Türkiye bu şarta uymayan tütün ürünlerinin kendi topraklarından geçmesine izin vermeyecek. Daha önceki uyarıcı yazıların İngilizce ya da Türkçe olduğunu belirten Bakan Yazıcı, "Bu sigaralar bazen transit girdikten sonra birtakım yollarla yurda geri dönüyor. Ya da yurtdışına çıkış yapmadan menşeini saptırması yoluyla yurtiçinde bırakılabiliyor. Uygulama bunu engelleyecek." diye konuştu. Yeni düzenlemenin ay sonu yürürlüğe gireceği bilgisini verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder