14 Mart 2012 Çarşamba

Gıda Bakanlığı TAPDK'ya cevap verdi: Alkolsüz birayla ilgili düzenlemeyi Gıda Kodeks Komisyonu yapacak




Haber Linki: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1258352&title=gida-tarim-ve-hayvancilik-bakanligi-tapdkya-cevap-verdi-alkolsuz-birayla-ilgili-duzenlemeyi-gida-kodeks-komisyonu-yapacak

İLYAS KOÇ ANKARA 14.03.2012

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (TAPDK) "Binde 5 oranında alkol içeren alkolsüz biranın 'alkollü içkiler' kapsamına alınması için düzenleme yapılmalı." talebine Tarım Bakanlığı'ndan cevap geldi. Bakanlık, gerekli düzenlemeler için konunun Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu'na iletilmesine karar verdi. Komisyon, gerekli görürse yeni düzenleme yapacak.

Gençleri alkol almaya teşvik ettiği belirtilen alkolsüz bira için çok sayıda şikâyet alan Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yaptığı başvuru sonuçlandı. Şubat ayında yaptığı başvuruda TAPDK, "Alkolsüz biranın alkollü içki tanımı kapsamına girmesini sağlayacak yasal düzenlemeler yapılıp yapılamayacağı konusunda değerlendirme ve görüşlerinizin bildirilmesini istiyoruz." ifadelerini kullanmıştı. Tarım Bakanlığı TAPDK'nın bu yazısına 1 ay sonra cevap verdi. Söz konusu mevzuat kapsamında 'alkollü içki' olarak genel bir tanımın yer almadığını belirten bakanlık, alkolsüz bira hakkında gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi ve konunun genişçe değerlendirilmesi için Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu'na iletilmesine karar verdi.




Bakanlık, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği kapsamında alkollü içkilere ilişkin olarak Tarım Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeleri hatırlattı. Ayrıca, TAPDK'ya alkolsüz bira konusunda herhangi bir yasal düzenleme yetkisi olmadığı halde 'Gerekli görülüyorsa siz düzenleme yapabilirsiniz.' önerisinde de bulundu. Oysa alkolsüz biranın 5996 sayılı kanuna göre 'gıda' kapsamında olması ve alkollü içki sınıfına girmemesi TAPDK'nın bu konuda adım atmasını engelliyor. Bu nedenle bakanlığın önerisi yetkililerce 'topu taca atmak' olarak değerlendirildi. Bu aşamadan sonra gözler, kodeks heyetinin yapacağı düzenlemelere çevrildi. Bakanlık TAPDK'ya verdiği cevapta alkolsüz biranın tanımını ise şu şekilde yaptı: "Alkollü bir içki gibi üretilen ancak hacim olarak yüzde 0,5 alkol içerecek şekilde belirlenen alkol derecesine kadar fermente edilen veya fermantasyon (mayalama) sonucu oluşan alkolün uzaklaştırılması yoluyla elde edilen bir içkidir."

Alkolsüz bira birçok uzman tarafından çocukların ve gençlerin alkole başlamasının ilk adımı olarak kabul ediliyor. 2006 yılında Türkiye'de Avrupa Birliği müktesebatına uyum çerçevesinde yasal bir ürün haline getirilen alkolsüz bira, binde 5'in altında alkol içeriyor. Mevzuata göre binde 5 ve üstü 'alkollü içecek' kapsamında olduğu için TAPDK herhangi bir düzenleme yapamıyor. Öte yandan alkolsüz biranın Çanakkale Gıda Kontrol Laboratuvarı'ndaki incelemesinde binde 26 oranında alkol tespit edilmesi kafaları karıştırdı.

Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Yeşilay Derneği Başkanı Muharrem Balcı, alkolsüz birayı Tarım Bakanlığı'na bağlı bir laboratuvarda tahlil ettirdiklerini belirterek, "Çıkan sonuçta alkolsüz birada yüzde 0,26 alkol bulunuyor. Trafiğe, yüzde 0,24 promil alkollü çıkan ticari araç şoförünün ehliyetine el konulmuştu. Bu durumda alkolsüz bira içip trafiğe çıkanların ehliyetine el konulabilir." ifadelerini kullanmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder