26 Mart 2012 Pazartesi

Hacettepe'nin organ nakil ruhsatı iptal




İLYAS KOÇ 24.03.2012

Sağlık Bakanlığı, tartışmalı iki doku nakli operasyonuna imza atan Hacettepe Üniversitesi'nin kompozit doku nakli ruhsatını iptal etti. Bakanlık, Akdeniz Üniversitesi'ne ise uyarıda bulundu. Hacettepe Üniversitesi'nde geçtiğimiz ay gerçekleştirilen ve dünyada ilk kez yapılan çift kol ve çift bacak naklinde Şevket Çavdar isimli hasta hayatını kaybetmişti.

Sağlık Bakanlığı, çift kol ve bacak nakli ameliyatı başarısızlıkla sonuçlanan Hacettepe Üniversitesi'nin ruhsatını iptal etti. Dün toplanan Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu, kararı açıklarken, yapılan ameliyatların gerekliliğine ilişkin bilgiler verdi. Yüz naklinin hasta için zorunlu olmadığını tespit eden komisyon, ölümle sonuçlanan kol-bacak naklinde ise mevzuattaki sınırların dışına çıkıldığını belirledi. Bu nedenle Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca, Hacettepe Kompozit Doku Nakli Merkezi'nin ruhsatını iptal etti. Komisyon ayrıca Akdeniz Üniversitesi'ni kriterlere uymadığı için uyar- ma kararı aldı.

Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu, Hacettepe Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Merkezi'nin ruhsatını iptal etti. Komisyon, Hacettepe'de yapılan yüz naklinin endikasyona uygun olmadığını (şahsın yüz nakli ameliyatına gerek olmadığı), ekstremite (ölümle sonuçlanan kol-bacak nakli) naklinin ise endikasyon dışında (mevzuatta belirlenen sınırların dışında) olduğunu tespit etti. Komisyon bu nedenle Hacettepe Kompozit Doku Nakli Merkezi'nin ruhsatını iptal etti. Komisyon ayrıca Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan kol ve bacak nakli operasyonunda bacak naklinin kriterlere uymadığı gerekçesiyle üniversiteyi uyarma kararı aldı. Hacettepe Üniversitesi'nde geçtiğimiz ay gerçekleştirilen iki ayrı operasyonda Cengiz Gül adlı hastaya yüz nakli yapılmıştı. Dünyada ilk kez gerçekleştirilen çift kol ve çift bacak naklinde ise Şevket Çavdar isimli hasta hayatını kaybetmişti.




Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan nakillerin değerlendirildi. Toplantı sonunda Gazi Üniversitesi'nce yapılan yüz naklinin uygun bulunduğu belirtildi. Hacettepe Üniversitesi'nce yapılan nakiller konusunda ise sert bir karar çıktı. Komisyon, Hacettepe'nin ruhsatını iptal etti. Oybirliği ile alınan kararda şu ifadeler kullanıldı: "Hacettepe'de yapılan yüz naklinin endikasyona uygun olmadığı, ekstremite naklinin ise endikasyon dışında olduğu tespit edildiğinden ve ayrıca Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği'nin 18. maddesi, 2. fıkrası uyarınca, mevzuat gereğinin yerine getirilmediği anlaşıldığından Kompozit Doku Nakli Merkezi Ruhsatı'nın iptal edilmesine karar verildi."

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, "Nakil ruhsatı kurum altyapısına, kişilerin ve ekibin yetkinliğine veriliyor. Bu ruhsat şu anda iptal edilmiş durumda. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi çok farklı bir ekiple başvurduğunda tekrar değerlendirilebilir." diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü'nce nakillerle ilgili bilimsel kurul oluşturulduğu ve konuyu tüm boyutlarıyla değerlendirdiği bildirildi. Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Hacettepe'de çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın ölümüne ilişkin suç duyurularına görevsizlik kararı vererek, dosyayı YÖK'e gönderdi.

Bakanlık, raporu 1 haftada bitirecek

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun, Hacettepe Üniversitesi'nde gerçekleştirilen çift kol ve çift bacak nakli ile yüz nakline ilişkin başlattığı inceleme sonucu bir hafta içinde açıklanacak.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada 24 Şubat'ta yapılan nakilleri Bakanlık Teftiş Kurulu'nun tüm yönleriyle incelendiği belirtilerek, "Bu konudaki komisyon kararı da müfettişlerce değerlendirilecek ve bir hafta içerisinde sonuç kamuoyu ile paylaşılacaktır." denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder