17 Mart 2012 Cumartesi

Karadağ'daki dinî anlaşmazlıklarda 'Türk Diyaneti' hakemlik yapacak





İLYAS KOÇ ANKARA 17.03.2012

Karadağ'da hükümetle imzaladığı protokol sayesinde ülkesinde İslam'ın resmi din olarak tanınmasını sağlayan Karadağ İslam Meşihatı Başkanı Rıfat Feyziç, anlaşma ile Müslümanların büyük haklar kazandığını söyledi.

Feyziç, kendi aralarında bir anlaşmazlık olması durumunda Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hakem olarak tanındığını belirtti. Karadağlı din adamı, bu maddenin aynı zamanda Balkan Müslümanlarının ana merkez olarak Ankara'daki Diyanet'i kabul ettikleri anlamına geldiğini söyledi. 8 yıldır görev yaptığı Karadağ'da birçok medrese ve cami inşaatı yaptıklarını belirten Feyziç, bugüne kadarki en önemli çalışmalarının söz konusu protokolün imzalanması olduğunu söyledi.



Feyziç, "Protokol ile Müslümanların cuma namazı için izinli sayılması, orduda, emniyette, hastanelerde, öğrenci yurtlarında ve sosyal tesislerde kalan Müslümanlar için helal gıdaların hazırlanması ve başörtüsünün tüm okullarda ve kamuda serbestçe kullanılabilmesi güvence altına alınıyor." diye konuştu. Protokolün, Karadağlı Müslümanların temel sorunları için çözüm sunduğunu belirten Feyziç, artık daha özgür bir toplum yapısına kavuştuklarını aktardı. Karadağ'da yaşayan Katoliklerin kendi aralarındaki anlaşmazlık durumlarında Vatikan'a müracaat ettiğini hatırlatan Feyziç, bu protokolle Türkiye'deki Diyanet'i kendilerine hakem seçtiklerini vurguladı. Yaklaşık 700 bin kişinin yaşadığı Karadağ'da Müslümanların sayısı 200 bin civarında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder