19 Mart 2012 Pazartesi

Görmez: Eğitimde 4+4+4 sistemi hafızlığı zorlayacak




İLYAS KOÇ ANKARA 18.03.2012

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, son günlerin tartışma konusu 4+4+4 eğitim sisteminin, gelenekte tarih boyunca var olan hafızlık müessesesini zorlayacağını söyledi.

Hafızlık sistemini tamamen değiştirdiklerini belirten Görmez, "Bir sene içerisinde çocuk rahatlıkla hafız olabilir. Yani bir sene dediğim iki yaz bir kış. Bu vesileyle hem temel eğitiminden mahrum kalmamış olur." dedi.
Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda geçtiğimiz günlerde kabul edilen 4+4+4 tartışmalarının din eğitimi üzerinden yürüyor olmasının kendisini üzdüğünü belirten Mehmet Görmez, bu konuda ilkesel bir tavır içinde olduklarını vurgulayarak, "Yaygın din eğitimi müesseselerimizi asla örgün din eğitiminin alternatifi olarak görmüyoruz." diye konuştu. Yeni eğitim sisteminin imam hatip okulları ve hafızlık müessesesine yansımalarını değerlendiren Görmez, imam hatiplerin orta kısımlarının yeniden açılacak olmasının din görevlilerinin kalitesini artıracağını ifade etti. "8 yıllık kesintisiz eğitimde herhangi bir camimizin mihrabını bir gencimize teslim etmemiz mümkün değildir." diyen Başkan Görmez, "Bu noktada ortaokulların yeniden açılacak olması bir kazanım." ifadelerini kullandı.

Cemevi, caminin alternatifi olamaz

Alevi vatandaşların cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasına ilişkin talebine de cevap veren Diyanet İşleri Başkanı, "Cemevlerinin varlıklarını sürdürmesi, inkişaf ettirmeleri, hukukî bir statü kazanmalarında herhangi bir sorun yok. Ancak bütün tarihi, bütün kültürü, bütün kaynakları, hatta nefesleri, sözleri, deyişleri dahi dikkate aldığımızda camiyle cemevini birbirine alternatif olarak asla göstermemeliyiz. O bizim inanç bütünlüğümüzü bozar." şeklinde konuştu.

Tarihe postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat sürecinde Diyanet'te yaşananlara da değinen Görmez şunları ifade etti: "Bilhassa o dönem tedavüle sokulan irtica kavramı, yasaların Diyanet'e verdiği görevi yerine getirmeyi dahi zorlaştırmıştır. Çok abartılı, mübalağalı kontrol sistemi, her şeyi merkezden planlama çalışmaları aslında bütün ara dönemlerde yani hem 1960'ta, 71'de, 80'de ve 28 Şubat'ta Diyanet'de çalışanların özgüvenini ortadan kaldırmıştır. Ama bütün bunlar Diyanet'in kurumsal hafızasında arızi kabul edilmiştir ve bir müddet sonra tamamen normale dönmüştür."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder