1 Mart 2012 Perşembe

THK'nın deri gelirleri mahkemelik oldu; 3 yıldır Diyanet payı ödenmiyor





İLYAS KOÇ ANKARA 23.11.2011

Türk Hava Kurumu'nun (THK) topladığı deri ve bağırsaklardan elde edilen gelirden Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV) payına düşen oranı ödemediği ortaya çıktı.

TDV, kendi payına düşeni almak için dava açmak zorunda kalıyor. 2008 yılında açılan dava Yargıtay'da beklediği için THK, son üç yıldır Diyanet'e ödeme yapmıyor. TDV'nin sadece 2008 yılı için 300 bin TL, 2011 gelirlerine göre ise 624 bin TL alacağı var.
İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkındaki Yönetmelik, Kurban Bayramı'nda toplanan deri ve bağırsaklardan elde edilen gelirlerin çeşitli kurumlar arasında bölüştürülmesini hükme bağlıyor. Buna göre gelirlerin, yüzde 50'sinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na, yüzde 40'ının Türk Hava Kurumu'na, yüzde 4'ünün Türkiye Kızılay Derneği'ne, yüzde 3'ünün Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na, yüzde 3'ünün Türkiye Diyanet Vakfı'na verilmesi gerekiyor.

Deri ve bağırsakları toplama yetkisini elinde bulunduran THK'nın, toplanan gelirleri ilgili kurumlara paylaştırması gerekiyor. Ancak, bu kurumlar arasında TDV payını alma konusunda sıkıntı yaşanıyor. Vakıf ilk olarak 2003 yılında THK'ya dava açtı. Vakfı haklı bulan mahkeme THK'nın aleyhine karar verdi. Takip eden dört yıl boyunca düzenli ödeme yapan THK, 2008 yılına gelindiğinde ödemeyi durdurdu. İkinci kez dava açan vakıf tekrar mahkemeyi kazandı, ancak THK davayı temyiz için Yargıtay'a taşıdı. Dava, 1 yıldır Yargıtay'da bekliyor. Geçen süre boyunca ise THK, TDV'nin payına düşen rakamı ödemedi.

 Kurum mahkemeye sunduğu dilekçede ödeme yapmamasına gerekçe olarak, "TDV'nin da kurban kestiği, kesilen kurbanların derilerinden gelir elde ettiği ve bu geliri THK'dan alacağından mahsup edilmesi gerektiğini" ileri sürüyor. THK'nın 2003 yılında yine aynı gerekçeyi göstermesine rağmen mahkeme Vakıf lehine karar vermişti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder