5 Mart 2012 Pazartesi

İshak Alaton’dan Varlık Vergisi çağrısı: Bu günah CHP'nin, hükümet değil onlar özür dilemeli


Haber Linki: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1201162

İLYAS KOÇ ANKARA 12.11.2011

Varlık Vergisi mağdurları, 69 yıl sonra devletten özür bekliyor. 11 Kasım 1942'de kabul edilen vergi ve arkasından uygulanan sürgün, azınlıklara mensup vatandaşlarda büyük travmaya yol açtı.

Kanunun olumsuz etkilediği ailelerden biri de Alaton ailesi... Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton'un babası Hayim Alaton, kendisine tahakkuk ettirilen iki ayrı vergiyi ödeyemediği için 'bedenen çalıştırılmak üzere' Aşkale'ye sürgüne gönderilmiş. Bir yılı aşkın sürgün hayatı sonrası sonunda da iflas etmiş. Babasının hikâyesini anlatırken zaman zaman duygulanan İshak Alaton, Atatürk'ün ölümünün ardından İsmet İnönü'nün başa geçmesiyle "siyah yılların" başladığını ifade ediyor. "İnönü, Anadolu'nun içinden çıkmış bağnaz bir faşistti." diyen Alaton, CHP'ye şu çağrıyı yapıyor: "Bu günah CHP'nin. Bugünkü hükümet özür dilerse CHP'nin günahını yüklenmiş olur. Latince ifadesiyle 'mea culpa' (benim hatam) sözünü bugünkü CHP'nin söylemesi lazım." diyor.



Öte yandan Varlık Vergisi'nin TBMM'de kabulünün 69. yılı dolayısıyla, iş adamı İshak Alaton, gazeteci Mihail Vasiliadis, Prof. Dr. Serap Yazıcı ve Prof. Dr. Ergun Özbudun'un da aralarında bulunduğu bir grup, Haydarpaşa Garı önünde bir araya geldi. Grup, Varlık Vergisi mağdurlarından özür dilenmesi gerektiğini ifade etti.


1 yorum:

  1. Değerli blog yöneticisi bloğunuzu kısa süredir takip ediyoruz. Güzel ve önemli bilgiler veriyorsunuz. Diş hastanesi olarak başarılarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil