28 Şubat 2012 Salı

Kerbela, hem Alevilerin hem de Sünnilerin ortak acısı





İLYAS KOÇ ANKARA 06.12.2011

Hazreti Hüseyin ve 72 yareni, Kerbela'da şehit edilişlerinin 1372. yıldönümünde anılıyor. Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu'nun pazar akşamı Ankara'da düzenlediği 'Muharrem Matemi, Kerbela Şehitlerini Anma ve Oruç Açma Programı' Alevi ve Sünni Müslümanları bir araya getirdi.

Geceyi değerlendiren Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu, gecenin Alevi-Sünni kardeşliği adına önemli mesajlar içerdiğini söyledi. Geceyi tertip ederken Türkiye'de birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını geliştirmek amacına hizmet etmeyi arzu ettiklerini belirten Hortoğlu, Alevi ve Sünnilerin katıldığı Kerbela gecesinin birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını perçinlediğini söyledi. Hortoğlu, "Kerbela bizim ortak acımız. Ehlisünnet kardeşlerimiz bu davetten ve programdan çok memnun kaldılar. Önemli olan da bu acıyı ortak bir şekilde hissetmek." diye konuştu. Kerbela'nın Allah'a ve Peygamber'e iman etmiş olan bütün Müslümanların ortak acısı olduğunu belirten Hortoğlu, "Bu ortaklığı vurgulamak için, geceye tüm siyasi partileri, Alevi dedelerini, canları ve ehlisünnet kardeşlerimizi davet ettik." dedi.

Diyanet'in Kerbela açılımı çok önemli

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 87 yıl sonra Kerbela programını yapmasını çok önemsediğini belirtti. Kerbela'nın yıllarca ihmal edilmesine bir anlam veremediğini vurguladı. "Maalesef korku ve vesveseler üzerinden ilişkimizi belirlediğimiz için uzun yıllar ihmal yaşandı. Geçmişte cemevlerine Alevi olmayan, can olmayanları almazdık. Ancak şimdi bizi anlamaya çalışan insanları cemevlerine davet ediyoruz. Bu sayede aradaki korku ve vesveseleri bertaraf etmeye çalışıyoruz." diye konuştu. Hortoğlu, muharrem ayının aynı zamanda bir aşure ayı olduğunu belirterek Alevi-Sünni kardeşliğini şu örnekle açıkladı: "Aşure esasında bir demokrasi yemeğidir. Özelliği şu, birbiriyle ilintili olmayan ceviz, üzüm, incir gibi gıdalar aynı kazanda ortak bir yemeğe dönüşebiliyor. Aşure yemeğinde bütün gıdalar aynı kalıyor. Ama ortaya çok güzel bir tat çıkıyor. Aynı bu şekilde ehlisünnet kardeşlerimizle farklılıklarımız olduğu kadar aynılıklarımız da var. Bunlar bizim Allah'a, Peygamber'e, Kur'an'a olan inancımız."
Yeni anayasa sürecine de değinen Hortoğlu, Alevi toplumunun vesayetten uzak bütün toplum katmanlarını kucaklayan, özellikle inanç özgürlüklerinin kapsamının genişletildiği özgürlükçü bir anayasa talep ettiğini söyledi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder