29 Şubat 2012 Çarşamba

Balyoz Davası_Cephane için Poyrazköy'de keşif





İLYAS KOÇ İSTANBUL 21.01.2011

'Balyoz' kod adlı darbe planı davasının önceki gün avukatlara dağıtılan ek klasörlerinde Poyrazköy'de ele geçirilen cephaneliklerle ilgili bir ayrıntı dikkat çekiyor. Belgede Poyrazköy davasının sanıkları arasında bulunan Koramiral Kadir Sağdıç'ın imzası var. Deniz Kurmay Kıdemli Albay Ali Türkşen'e gönderilen belgede, Poyrazköy'ün de dahil olduğu bazı bölgelerdeki arazilerin toprak yapısına ilişkin derin bir tahkikat yapılması isteniyor. Şöyle deniliyor: "Beykoz bölgesinde bulunan Anadolu Kavağı, Poyrazköy ve Riva mevkilerinde arazi yapısına ilişkin aşağıda belirtilen hususlar ışığında bir inceleme yapılacaktır. Yapılacak araştırmada titiz davranılacak ve icra edilecek bir faaliyette mevkiin kullanılabileceği faraziyesi ile meseleye tesir eden tüm hususlar belirlenecektir. İncelemede görevlendirilecek personelin en güvenilir personelden seçilmesi sağlanacak, incelemenin tüm safhalarında gizlilik ön planda tutulacak ve bilmesi gereken prensibine riayet edilecektir."
Yapılacak incelemede dikkat edilecek hususlar arasında, arazideki toprak yapısı, arazinin örtü ve gizlenmeye uygunluğu, arazinin sel ve yağışlardan etkilenme durumu, çevrede başıboş köpek veya yabani hayvanların bulunup bulunmadığı, arazinin yol/patikalara yakınlığı, araziden kara, deniz ve hava vasıtalarına malzeme transferi yapılması durumu, bölgeye yakın TSK birlikleri ve kamu kuruluşları gibi konuların tespit edilmesi isteniliyor. Deniz Kurmay Kıdemli Albay Ali Türkşen'in cevabi yazısı da ek klasörlere girmiş.

EN UYGUN YER KEÇİLİK MEVKİİ

'Kadir Sağdıç paşa-arazi' adlı dosyada, Albay Ali Türkşen imzalı belgede, şu ifadeler kullanılıyor: "Sayın komutanım, Anadolu Kavağı ve Riva bölgelerinde emrettiğiniz hususlara azami önem ve titizlik gösterilerek bir çalışma yapılmıştır. (...) Sonuç olarak yapılan inceleme neticesinde, icra edilecek faaliyet/faaliyetler için kullanılabilecek en uygun yerin Anadolu Kavağı bölgesindeki 'Keçilik' mevkiinin olacağı kıymetlendirilmektedir."
Keçilik'in neden uygun olduğu şöyle anlatılıyor: "Anadolu Kavağı Keçilik olumlu özellikler: Tam kontrollü bölge, sivillere kapalı. Kazı için yumuşak zemin. SAT cephaneliğinin vadi içinde olması. Mevkii noktalarının sürekli gözle kontrol imkânı. SAT otoparkına yakın olduğundan nakliye kolaylığı..."
21 Nisan 2009'da Poyrazköy Keçilik mevkiinde yapılan kazılarda 15'i dolu 22 LAW silahı, 14 el bombası, 24 el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde, 7 hakem bombası, 3 gösteri bombası, 5 bubi tuzağı, 3 bin 17 adet çeşitli çapta fişek ve bol miktarda askerî mühimmat ele geçirilmişti. Dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, LAW'ları 'içi boş boru' olarak tanımlamış ve söz konusu bölgenin sivillere açık olduğunu savunmuştu.




'Amirallere suikast' zanlısı teğmenler özel seçilmiş

'Balyoz' darbesini planlayan-lar istifade edecekleri Deniz Hap Okulu öğrencilerini de tek tek belirlemiş. Söz konusu bilgi, altında Kurmay Başkanı Tümamiral Deniz Cora'nın adının olduğu ve Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı'na gönderilmiş bir belgede ortaya çıktı. Belgede adı geçen ve özel olarak seçilip ilerisi için yetiştirilmesi uygun görülen öğrencilerin, adı 'amirallere suikast' soruşturmasında da geçiyor. Belgede "Aşağıda açık kimlikleri belirtilen öğrencilerle Deniz Harp Okulu'nda öğrenim gördükleri süre zarfında ilgilenilmesi ve yönlendirilmesi faaliyetlerine önceki dönemlerde olduğu gibi devam edilmesi gerekmektedir. Bahse konu öğrencilere verilecek görevlere yönelik kabiliyetlerinin tespiti ve ünsiyetlerinin artırılması maksadıyla istihbarat görevleri verilebilecektir." ifadeleri yer alıyor.

Listede adı geçen öğrencilerden Sinan Efe Noyan, Faruk Akın ve Alperen Erdoğan 21 Temmuz 2009'da Gölcük'te eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Metin Ataç ve şu anki Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'e yönelik suikast girişiminde bulunmak suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Deniz Kuvvetleri'ndeki iki oramirale suikast düzenleyecekleri iddiasıyla tutuklanan üç teğmenin, Ergenekon tutuklusu Levent Bektaş ve iki muvazzaf albayla birlikte hareket ettiği belirlenmişti. Deniz Harp Okulu'ndan mezun olan Teğmen Faruk Akın'a diplomasını eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ vermişti



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder