29 Şubat 2012 Çarşamba

Yetimhanenin tapusu Patrikhane'ye teslim edildi





İLYAS KOÇ İSTANBUL 30.11.2010

Fener Rum Patrikhanesi, 5 yıl aradan sonra Büyükada'daki Rum Erkek Yetimhanesi'nin tapusunu geri aldı. Tapuyu Fener Rum Patriği Bartholomeos'a ulaştıran Patrikhane'nin avukatı Cem Murat Sofuoğlu, iadeyle ilgili olarak, "Bu bir bayram değil bizim için, kaybolmuş bir hakkın dört sene sonra geri gelmesi." dedi.



Fener Rum Patrikhanesi'nin avukatı Cem Murat Sofuoğlu, teslim aldığı tapuyu Patrik Bartholomeos'a ulaştırdı. Konunun hukukun üstünlüğü ve insan hakları açısından önemli olduğunu belirten Sofuoğlu, "Bu bir bayram değil, bizim için kaybolmuş bir hakkın dört sene sonra geri gelmesidir." dedi. Adalar Asliye Hukuk Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararın hüküm kısmında yetimhanenin "Rum Patrikhanesi adına kayıt ve tescil edilmesine" ifadeleri yer alıyor.

Bartholomeos'un "Bizden giden tapu tekrar bize döndü. Bu tapu bize Aziz Andreas'ın armağanıdır." sözlerini aktaran Sofuoğlu, iadeyi şöyle değerlendirdi: "Bu, hukukun üstünlüğü ve insan hakları açısından önemli bir başarı. Bu karar, benzer durumda olan mülkiyetlere de örnek teşkil edecek." Yetimhanenin, Çevre ve Araştırma Enstitüsü olarak düzenleneceğini belirten Sofuoğlu, buranın Dinler ve Kültürlerarası Diyalog Meclisi olarak da değerlendirilebileceğini açıkladı. Fener Rum Patrikhanesi'nin açtığı dava üzerine AİHM'nin Patrikhane'ye iadesine karar verdiği Büyükada'daki yetimhanenin tapusu Patrikhane adına tescil edildi. Avukat Cem Sofuoğlu dün sabah saat 10.15 civarında Büyükada'ya gitti. Buradan Adalar Tapu Müdürlüğü'ne geçen Sofuoğlu, AİHM'de davayı takip eden Yunanlı avukat Yannis Ktistakis tarafından karşılandı. İşlemlerin ardından iki avukat, Patrikhane adına kayıtlı tapuyu aldı.



Sofuoğlu, tapuyu aldıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, yetimhanenin 1903 yılında Rum Patrikhanesi adına tescil edildiğini, 1929'da yapılan kadastro işlemleri sırasında da yetimhanenin yine Patrikhane adına tescil edildiğini aktardı. Patrikhane'nin 5 sene önce yetimhanenin mülkiyetini kaybettiğini hatırlatan avukat, verilen hukuk mücadelesi sonrası kaybedilen hakkın geri kazanıldığını vurguladı.
Tamamen yasal bir sürecin işlediğini belirten Sofuoğlu, şöyle konuştu: "Bu bir bayram değil bizim için kaybolmuş bir hakkın dört sene sonra geri gelmesi. Çok abartılacak bir şey değil. Bir hak sahibine geri ulaşmış oldu. Tapumuzu aldık." Basın mensuplarının benzer sorunlu yerlerin durumunu hatırlatması üzerine ise şunları kaydetti: "Bozcaada'da da 3 tane gayrimenkul var. Oradaki Rum Vakfı'na ait kilise ve manastır, gayrimenkuller ve mezarlık. Aynı karar var. Yetimhaneyle ilgili karar emsal. Bu kararı o davalarda sundum. Benzer durumdaki azınlık vakıfları da bu örnek karardan faydalanacaklardır." Avukat Yannis Ktistakis de bu kararın benzer durumda olan mülkiyetler için emsal teşkil edeceğini söyledi. Ktistakis, bu davada Türk ve Yunan avukatların beraber çalışarak Avrupa'ya örnek olacak önemli bir işe imza attıklarına dikkat çekti.

'Patrikhane'nin tüzel kişiliği fiilen tanınmış oldu'

Vakıflar Genel Müdürlüğü 2005 yılında yetimhanenin Büyükada Erkek Yetimhanesi Vakfı'na devri için dava açtı. 2005 Haziran'da mülkiyeti bu vakfa devredildi. Bunun üzerine Fener Rum Patrikhanesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne adil yargılanma, mülkiyet hakkı ve tazminat konularında dava açtı. AİHM ise Temmuz 2008'de yetimhanenin mülkiyetinin, eski sahibi Fener Rum Patrikhanesi'ne iade edilmesine karar verdi. Türkiye bu kararı temyiz etmediği için karar kesinleşti. Patrikhane, Eylül 2009'da Adalar Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yargılamanın iadesi davası açtı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, davaya Patrikhane'nin tüzel kişiliği olmadığı için karşı çıktı. Bu dava devam ederken 15 Haziran 2010'da AİHM, ilk verdiği kararın altını çizdi. Eylül 2009'da açılan davanın 3 Kasım 2010 tarihli duruşmasında ise davalı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Patrikhane'nin davasını kabul etti. Bu kabule istinaden mahkeme davayı bitirdi. Tapunun tekrar Patrikhane adına tesciline karar verdi.

Patrikhane'nin avukatı Cem Murat Sofuoğlu, "Mahkeme, yetimhanenin 'Rum Patrikhanesi adına kayıt ve tesciline' hüküm vermekle Patrikhane'nin tüzel kişiliğini de tanımış oldu." dedi.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder